

زیبایی شناسی چیست
تأثیرات زیبایی شناسی : یکى از مهمترین اثرات رنگ،جنبه زیبایى بخشى و تزیینى آن است که در جاىجاى زندگى،مـحیط،وسـایل مـورد استفاده،بستهبندىها و دیگر آثار خودنمایى مىکند.
دنیاى کودک پر از رنگ است.با استفاده از رنگهاى شاد و مـناسب مـىتوان آثـار و بالتبع محیط زیبایى را براى کودکان فراهم آورد.رنگهاى روشن علاوه بر آنکه به چشم بچهها بـاشکوه هـستند مىتوانند در تزیین و زیباسازى محیط و هرآنچه در ارتباط با کودکان است.
از جمله حجمها،اسباببازىها،سردر ورودى پارکهـا،عـلایم و نـمادهاى مخصوص آنها و…مورد استفاده قرار گیرند. آنچنان که رنگهاى نامناسب و تیره مىتوانند محیط و لوازم کودکان را زشت و دلگـیر نـشان دهند و تعادل بصرى را بر هم زنند.مىتوان گفت تأثیرات زیباسازى رنگ،بر سـلامت ذهـنى و روانـى کودکان نیز بسیار قابل توجه است.
“ زیبایی شناسی “ رنگ را مىتوان در سه جهت بررسى کرد:
کانستراکسیون (نمادی)
امپرسیون (بـصرى)
اکسـپرسیون(احساسى)
۱-۱-۱- کانستراکسیون
در میان مردمان قدیم گاهى فقط جنبه نمادى رنگ مورد تـوجه قـرار مـىگرفت که در این صورت یا براى مشخص کردن طبقات اجتماعى به کار مىرفت یا به صورت نمادى براى عقاید مذهبى یا اساطیرى بـه کار گـرفته مـىشد.به عنوان مثال در چین،زرد،فروزانترین رنگ، مخصوص امپراطور فرزند خدا بود و هـیچ فـرد دیگرى به جز او حق نداشت لباس زرد بپوشد.زرد نماد خرد والا بود.
به تن نمودن پیراهن سـفید بـراى عروس به امید بخت و اقبال سفید در زندگى جدید یا به عنوان نماد پاکى،خـلوص و زدودنـ همه پیرایههاى زندگى معمول و مادى در لباس احـرام حـاجىها وقـتى که به زیارت خانه خدا مشرف مىشوند،از این قبیلند..
۱-۱-۲- امـپرسیون
“امـپرسیون رنگ به طور دقیق با نمودهاى رنگى موجود در طبیعت شروع مىشود یعنى امـپرسیونهاى ایجـادشده توسط اشیاء رنگى روى احساس بـینایى بـررسى مىشوند. این مـطالعات بـه هنرمند فرصت زیادى مىدهد تا شگفتىهاى فـرمها و رنـگهاى طبیعت را تفسیر نماید.
۱-۱-۳- اکسپرسیون
“فرایندهاى امپرسیون(بصرى)،الکترومغناطیسى و شیمیایى در چشم و مغز هـمواره بـا فرآیندهاى دنیاى روانشناختى همراه است.چـنین بازتابهایى از تجربه رنگ مـمکن اسـت تا درونىترین مراکز نفوذ کنـد و بـدین وسیله بر روى شناختهاى حسى و فکرى اثر گذارد.
مثال آبی عمق دریا
به عنوان مثال آبى عمیق دریا و آبـى کوهـهاى دوردست ما را به وجد مـىآورد ولى اگـر بـا همین آبى دیوارهـاى مـحل مسکونى خود را رنگ بـزنیم، غـیرطبیعى،مرده و وحشتناک به نظر مىرسد.انعکاسهاى آبى بر روى پوست،آن را رنگپریده و همچون پوست مرده مـىسازد.در تـیرگى شب،نور آبى لامپ نئون-هـمچون آبـى روى سیاه-جـذاب اسـت و در مـجاورات با نورهاى قرمز و زرد شـادىبخش و زنده مىشود.
بر اساس این تجارب از طبیعت به نظر مىرسد که غیرممکن است بتوان خصلت بیانى رنـگها را تـحت قاعدهاى ساده درآورد بهطورىکه با حقیقت وفـق دهـد.رنـگ در اخـتیار هـمه است ولى رموز عـمیقتر آن، فـقط براى عاشقانش گشوده مىشود.براى رسیدن به ارزش احساسى و روانشناختى هر رنگ خوب است آن رنگ را با سـایر رنـگها در ارتـباط قرار داد.براى جلوگیرى از اشتباه،به هنگام نـام بـردن هـر رنـگى تـا حـد امکان،باید دانست دقیقا چه رنگى و چه درجه روشنى موردنظر بوده است.
۱-۲- تأثیرات فرهنگى
“همانطور که زبان،موسیقى و غذا در یک فرهنگ در مقایسه با فرهنگ دیگر مـتفاوت اسـت،مـعنا و مفهوم رنگها هم در فرهنگهاى مختلف متفاوتند.
در تفکر شرقى،اسـلامى و عرفانى،مبناى تعین ماهیت هر اثر هنرى،معناى آن است که یک تفاوت جدى بین فرهنگ شرق و ایرانزمین با فرهنگ غـرب بـه شـمار مىآید. این رویکرد در مبحث رنگ هم وجود دارد و براى همین در جهانبینى آیینى و فرهنگ خـاورزمین،رنـگها بنا به نسبتى که با عالم قدس دارند، تقدس پیدا مىکنند.
به عنوان مثال در ایران باستان رنگ زرد و طلایى و نـسبت آن بـا خـورشید و مفاهیم معنوى دیگرى که از خورشید حاصل مىشود،همه و همه به دریافت این مـعانى اشـاره دارد.در آثـار هنرى اسلامى نیز از رنگ زرد و طلایى به عنوان رنگ قدسى استفاده مىشود. درحـالىکه”این رنـگ در فـرهنگ انگلیسى تأویلهاى منفى دارد و مترادف خائن و ترسو بودن است.”
انجام پایان نامه هنر و معماری و پایا نامه گرافیک در دکترتحقیق!