

تاریخچه تئوری پرتفوی
انجام پایان نامه اقتصاد بازار بورس و اوراق بهادار
تئوری پرتفوی چیست؟ تئوری های سرمایه گذاری در چند دهه اخیر از پیشرفتهای شایانی برخوردار بوده است و در سیر تطور تاریخی خود به فرمول¬های کاربردی زیادی دست یافته است.
گفته میشود که تجارت و سرمایه گذاری نیز از نظریه شتاب تاریخ تبعیت میکنند به این معنی که حجم تجارت و سرمایهگ ذاری در قرن بیستم از گسترش خاصی پیروی نموده، به سرعت نیز در حال افزایش است.
بی هیچ تردیدی کاربرد فناوری های موجود و تغییرات آتی در آن در آیندهای نه چندان دور بر سرعت و حجم و نحوه کاربرد تجارت تاثیری شگرفت خواهد گذاشت.
این تغییرات موجب شده است تا معیارهای متفاوتی برای اتخاذ تصمیم توسط سرمایه گذار در مقایسه با دورههای گذشته به کار گرفته شود (اسلامی بیدگلی، ۱۳۷۵).
تئوری پرتفوی در لغت به کامباینی از دارایی ها گفته می شود که توسط سرمایه گذاران برای تشکیل سرمایه تهیه می شود. این سرمایه گذاران می توانند یک فرد یا یک موسسه ثبت شده باشد.
از نظر تکنیکی، یک پرتفوی در برگیرنده مجموعه هایی از دارایی های واقعی و مالی سرمایه گذاری شده توسط یک سرمایه گذار واقعی است. مطالعه تمام جنبه های پرتفوی، مدیریت پرتفوی نام دارد (تهرانی، ۱۳۸۲).
تا سالهای اولیه قرن بییستم، سرمایه گذار ها جهت اخذ تصمیم در فرآیند سرمایه گذاری از نسبتهای بازده سرمایه گذاری استفاده می کردند.
اگر چه این نسبتها کاربرد زیادی داشتند، لیکن مفاهیم ارزش زمانی پول و ریسک سرمایه گذاری را نادیده میگرفتند.
از دهه ۱۹۲۰ مفهوم ارزش زمانی پول با استفاده از روش تنزیلی وارد حوزه ادبیات مالی و سرمایه گذاری شد.
این روشها تحولی قابل توجه را در انتخاب طرحهای سرمایه گذاری به وجود آوردند؛ لیکن همچنان رفتار متفاوت سرمایه گذاران در برخورد با ریسک نادیده گرفته میشد، در واقع با وجود اینکه مطلوبیت پول تا حدودی به تکامل معیارهای انتخاب کمک نموده بود، لیکن هنوز از جامعیت کافی برخوردار نبود.
در سال ۱۹۷۶، پروفسور استیفن راس مدل آربیتراژ را پایه گذاری نمود. در این مدل بازده مورد انتظار و ریسک اوراق بهادار با یکدیگر مرتبط میگردند.
در دهه ۱۹۷۰، نظریه بازارهای کارا به بالاترین درجه نفوذ خود در مطالعات دانشگاهی رسید. مطالعه دهه ۱۹۸۰ میلادی، با سازگاری نظریه بازارهای کارا برای کل بازار سهام با استفاده از مدلهای اقتصاد سنجی با بررسی خواص سریهای زمانی قیمت ها، سودهای نقدی و عایدات پرداختند.
هم اکنون مطالعات نظریه نوین مالی درباره مدل سازی چند متغیری سری های زمانی مالی، مدل سازی نوسان پذیری چند متغیری، مدلهای پیوسته زمانی، ساختار کلان بازار، ارزش گذاری ابزارهای مالی جدید و اندازه گیری تمرکز یافته است (تلنگی، ۱۳۸۳).
در انجام پایان نامه اقتصاد و موضوعات پایان نامه مربوط به بازار بورس و اوراق بهادار می توان هریک از مدل های گفته شده در پاراگراف بالا را ارائه داد و در زمینه بهینه سازی پرتفوی و سبد سهام بکار بست.
بعنوان مثال انجام پایان نامه اقتصاد با محوریت بازار بورس بر پایه ی تجزیه و تحلیل سبد سرمایه گذاری با استفاده از روش (قضیه) مجموعـه کارا مدنظر است که می توان این قضیه مجموعه کارا را اینطور شرح داد؛
بایستی توجه نمود که با مجموعهای از n نوع ورقه بهادار میتوان تعداد نامحدودی سبد سرمایه گذاری تشکیل داد.
آیا سرمایهگذاران نیازمند ارزیابی تمام این سبدهای سرمایهگذاری هستند ؟ خوشبختانه پاسخ این پرسش منفی است.
دلیل کلیدی این امر که سرمایهگذاران نیازمند بررسی زیر مجموعهای از سبدهای سرمایه گذاری در دسترس هستند که در قضیه مجموعه کارا نهفته است.
دراین قضیه عنوان میشود که سرمایه گذاران سبد سرمایه گذاری بهینه خود را از میان سبدهای سرمایه گذاری انتخاب میکنند که :
۱- درسطوح مختلف نرخ بازدهی مورد انتظار، کمترین ریسک ؛ و
۲- درسطوح مختلف ریسک بیشترین نرخ بازدهی مورد انتظار را ارائه میکنند.
مجموعه سبدهای سرمایهگذاری که دارای این دو شرط هستند، اصطلاحاً مجموعه کارا یا مرز کارا نامیده میشود (شریعت پناهی و جعفری،۱۳۸۶).
…